Ha començat la campanya CASA NOSTRA, CASA VOSTRA , impulsada per entitats, Associacions, actors del Teixit cultural i persones que a títol individual què volen donar Resposta a la crisi migratòria més Greu que viu Europa des de la II Guerra Mundial.
2016-11-08_Casa nostra, casa vostra
A l’Estat Espanyol, des de l’inici d’aquesta crisis només ha acollit el 5% de les persones que es va comprometre. I Tot que municipis i comunitats com Catalunya han mostrat la seva ferma voluntat en acollir, el Ministeri de l’Interior – qui té la competència en dret d’asil – sembla actuar amb comptagotes.
OBJECTIUS DE LA CAMPANYA:

Pressionar a les institucions catalanes perquè, tot i la inacció de l’estat Espanyol, Catalunya esdevingui terra d’acollida per com a mínim 4.500 persones. Aquesta xifra de places respon a les places que la Generalitat ha assegurat tenir preparades.
Que aquestes persones arribin a través de vies segures i amb garantia d’habitatge, sanitat, escolarització, etc.
Consciencia a la ciutadania i desestigmatització del migrant.
Defensar el dret a la lliure circulació de les persones.

Migrantes y refugiados piden a policias macedonios que les den paso para cruzar la frontera de Grecia hacia Macedonia durante una tormenta, cerca de Idomeni. 10/09/2015
MANIFEST

Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres. A Catalunya -i molt especialment des del municipalisme- estem avesats a conviure amb persones de la resta de l’estat, amb persones de totes les cultures, de tots els països i de totes les religions.

El Mar Mediterrani que banya les nostres platges s’està convertit en els darrers anys en un immens cementiri. Durant el primer semestre del 2016 hi han perdut la vida més de 3.000 persones. 65 milions de persones d’arreu del món han hagut de desplaçar-se per culpa de conflictes bèl·lics i 220 milions han hagut de deixar casa seva per altres raons.

Els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, el passat mes de febrer van signar un tractat amb Turquia que criminalitza la fugida dels que escapen. Les fronteres van quedar tancades i Europa s’ha convertit en una fortalesa. No n’entra ni un, i el que ho aconsegueix ho fa jugant-se la vida i buidant-se la butxaca en favor de les màfies. Aquestes polítiques de la UE esborren del mapa les vies segures i incentiven la moralitat i el negoci de les màfies.

El passat mes de març, L’Estat espanyol es va comprometre a acollir 15.888 persones relocalitzades que ara mateix són a Grècia i a Itàlia, i 854 persones reassentades que ara són en països no Europeus en un termini de dos anys. Tot i les condicions pèssimes en què es troben aquestes persones, aquest compromís s’està complint amb comptagotes. D’aquesta manera, el govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, incompleixen sistemàticament el Dret internacional, els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració dels Drets Humans i la carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE). L’acord entre UE i Turquia n’és un exemple flagrant.

Sabem que les competències en polítiques d’asil són espanyoles, però ens sembla inacceptable que Catalunya i les seves institucions no donin una resposta més clara i més contundent al desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial. Persones que fugen de les guerres, de la fam, o que són perseguides per les seves idees.

Aquest manifest fa una CRIDA A ACTUAR LES INSTITUCIONS CATALANES tot i la inacció de l’estat Espanyol i:

Facilitar l’arribada a través de vies segures de persones que busquen refugi.
Pomoure, incentiva i garantir la inclusió i el normal desenvolupament social i personal de les persones que arriben a Catalunya.
Defensar el dret a la lliure circulació de les persones.
Treballar per erradicar les causes d´injusticia, violència estructural, guerra i prersecució dels drets humans que són en l´origen dels movimens forçats o no desitjats de població.
I ANIMA LA CIUTADANIA a organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per tal d´aconseguir una conscienciació col-lectiva que afavoreixi el canvia d´actitud de les institucions en relació amb la crisi migratòria que viu el mediterrani actualment.

*Aquest darrer punt està literalment extret d’una declaració del Parlament de Catalunya l’any 1995 en el context de la guerra dels Balcans i per tant el mantindria intacte.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*